fbpx

Borgmesterportræt: En af forsommerens interessante opgaver bestod i at lave en række portrætter af Thisted-borgmester Ulla Vestergaard. Portrætterne skulle ikke være polerede politikerportrætter, men vise borgmesteren i forskellige situationer. Vi skulle se hende på arbejde i byrådssalen. Hun skulle være i en privat situation, hvor der var tid og plads til refleksion. Hun skulle ses på kontoret, hvor hun gennemgår dagens papirer og til sidst skulle vi se borgmesteren i dialog med kommunens unge.

Opgaven omkring dette borgmesterportræt kom til mig gennem Thisted Kommunes nye kommunikationsleder Michael Max, der kommer til kommunen med tasken fyldt med nye idéer. Og med hensyn til borgmesterportrætter er der plads til udvikling. Før vi gik i gang med optagelserne, kikkede jeg rundt på andre kommuners hjemmesider. Det kan godt være at jeg bare var uheldig, men generelt fik jeg oplevelsen af, at fantasiløsheden nærmest væltede ud over de kommunale hjemmesider, når det gjaldt om at præsentere journalister for billeder, de kan bruge til at underbygge artikler. Jakkesæt, stramt slips og hvid baggrund var normen. Det kan godt være pænt, men det spræller ikke meget og tager sig ikke godt ud i avisartikler.

Men det korte af det lange ved opgaven var, at den var mere fokuseret på situationer frem for klassiske borgmesterportrætter.

Husk du kan læse mere og meget mere generelt om portrætter her

 

Locations til borgmesterportræt

Michael havde bestemt de indendørs optagelser, der var givet af situationerne, så det var op til mig at vælge en location udendørs. Kravet var selvfølgelig, at det skulle ligge tæt på rådhuset, så borgmesteren hurtigt kunne komme frem og tilbage. Jeg valgte promenaden mellem Thisted og thy cablepark, hvor Thisted kommune har taget første skridt til en rekreativ rute på knapt 7 km, Den Blå løber, mellem Eshøj og Silstrup Hoved. Lige nu er det en ret velbevaret hemmelighed for andre end stedets naboer, men der er smukt, har Thisted i baggrunden og passede perfekt til fotograferingen. Her var der mulighed for at lave et borgmesterportræt, der både viste en blødere side af borgmesteren og foregik på, hvad der potentielt kan blive en politisk vindersag.

Fotografens værste fjende

Dagen for fotograferingen var langt fra optimal. Som fotograf drømmer man ofte om let overskyet vejr, da arbejdet derved bliver meget lettere. Det havde gjort det ukompliceret at lave et borgmesterportræt i naturen. Men sådan skulle det ikke være. Solen bragede ned fra en skyfri himmel og temperaturen havde allerede klokken 8 sneget sig forbi 25 grader i skyggen. Hedt med hedt på. Varmen var mest borgmesterens problem, men solen i høj grad mit. Direkte sollys giver meget kraftige og mørke skygger. Det er meget lidt flatterende og er man allerede kommet lidt op i årene, får det dig let til at se endnu ældre ud – og i værste fald også en smule utiltalende. Ikke det look vi gik efter.

For at tackle denne problematik har jeg flere ting med i tasken på sådan en dag. Først og fremmest har jeg en såkaldt Sun Swatter. Det er basalt set et sejl på en pind, der skygger for personen vi fotograferer. Dette sejl fjerner to stop fra lyset og gør skyggerne bløde. Til gengæld introducerer det mig for et andet problem. Nu er baggrunden meget lysere end personen vi fotograferer, hvilket ikke er godt. Derfor medbragte jeg på dagen også min nye bedste ven, min Elinchrom ELB 500 TTL, der er en kraftig batteri-flash, der kan overdøve solskinnet. På den måde fik vi styr på den brændende sol og fik lavet flere gode borgmester-portrætter på Den Blå Løber.

På borgmestergangen

På rådhuset ændrede opgaven sig. Her skulle vi lave borgmesterportrætter, der viste Ulla Vestergaard i sit element. Først på kontoret, hvor der på dagen var fuldstændigt overdænget med lykønskningskort, fordi borgmesteren lige havde færdiggjort sin studentereksamen! Så på gangen og til sidst i byrådssalen. Det er ret tit jeg bliver bedt om at lave portrætter på kontorer. Her føler folk sig ofte trygge og synes de er i den rette kontekst. Som fotograf er blikket dog ofte et andet, da kontorer ofte er ret klaustrofobiske. Og så er de tit fyldt med ringbind og kontorudstyr i alle mulige ugudelige farvekombinationer, der udelukker alt andet end sort-hvidportrættering. Jeg synes dog selv, at det lykkedes os at få ryddet nogenlunde ordentligt op, så billedet ikke blev totalt overbelastet med farver, der stikker i alle mulige retninger.

Vi lavede også en serie af billeder på selve gangen, hvor medarbejderne har deres arbejdspladser. Her blev billedet af borgmesteren, der står alene med bordene og en glasvæg i baggrunden det bedste og det, der blev valgt fra rådhuset.

inde i byrådssalen havde vi statister med og valgte en framing af billederne, der satte borgmesteren i forgrunden med portrætter af de to tidligere borgmestre i baggrunden. Jeg valgte dog, at lade billedet fokusere mere stramt på Ulla vestergaard og kun antyde baggrunden. Fra denne location kommer mit favoritbillede, hvor kameraet går meget tæt på borgmesteren. Hun ser ikke traditionelt stålsat ud, som man ofte ser på gængse portrætter, men menneskelig og nærværende.

Borgmesteren i byrummet

Tiden var blevet knap da vi kom til den sidste location. Det betød, at der ikke var tid til at opsætte flash og Sun Swatter. Derfor valgte vi at lave tingene lidt mere som snapshots frem for egentlige portrætter. Solen var stadig en udfordring, men alligevel er min favorit fra denne location faktisk billedet i bagende direkte solskin. På billedet sidder Borgmesteren og er i dialog med to unge mennesker, og forgrunden udgøres af en plante der danner et grønt slør nederst i billedet.