fbpx

Igennem flere år har jeg fået lov til at skrive historier om de ildsjæle, der modtager penge gennem Thisted Forsikrings Lokalsikringspris. Det er en spændende opgave. Det varmer samtidigt, at det stadig er muligt for lokale ildsjæle at få penge, hvor administration og dokumentation ikke bebyrder modtagerne.

Denne gang var historien om den gamle Redningsbåd MRB16, der arbejdede i Vorupør i 1930’erne. Der ligger en sjov historie bag, hvordan båden blev fundet på Fristaden Christiania.

 

 

Pressemeddelelse: Historisk redningsbåd vender tilbage

Ved hjælp af midler fra Thisted Forsikrings Lokalsikringspris afsluttede en gammel redningsbåd sin rejse i Vorupør. En rejse der gik fra Vorupør over Lønstrup til Fristaden Christiania og hjem igen til Vorupør.

En spadseretur kan kaste mange usædvanlige ting af sig. Det måtte tidligere fisker og redningsmand fra Vorupør Arne Baltesen konstatere, da hans datter tilfældigt stødte på en historisk redningsbåd fra Vorupør på en spadseretur på Christiania. Båden var MRB16, der var redningsbåd i Vorupør mellem 1928 til 1950.

Arne fortalte derefter den nuværende leder af Vorupør Redningsstation Benny Bak om fundet, hvilket foranledigede en tur til København for at se på redningsbåden.

Redningsbåd reddet

Benny Bak besøgte Christiania for at finde ejeren. Det viste sig ikke at være svært. Christianitten, der ejede båden, var oprindeligt fisker fra Hvide Sande og havde købt båden tilbage i 1975 til fiskeri. Bådens træværk var i fin stand, da den havde stået overdækket hele tiden. Ikke alene var båden fra Vorupør, men Foreningen Vorupør Havbåde kunne få den kvit og frit, hvis de ville sejle med den.

Vognmandsfirmaet Th. Thomsen ville gerne hente båden og vognmanden fortalte, at det var det store tilløbsstykke på fristaden, da de hentede den, fortæller Benny Bak

Båden, der er 3,15 meter bred og 10,32 meter lang, krævede en særtransport for at blive fragtet hjem. Kun ved hjælp af de 25.000 kroner skænket foreningen af Thisted Forsikrings Lokalsikringspris, kunne det lade sig gøre at få båden hjem og opmagasinere den forsvarligt.

Projektet passer perfekt til Thisted Forsikrings Lokalsikringspris.

Vi er glade for, at vi kunne støtte dette spændende projekt. Vi ser at projektet sætter fokus på den historie, der har været med til at definere mennesker og kultur på den jyske vestkyst, fortæller Marketing Manager Rasmus Ustrup

En kommende attraktion

Benny Bak fortæller, at det er planen at MRB16 skal blive endnu en attraktion på stranden i Vorupør. Han fortæller, at turisternes børn altid prøver at få et kik på redningsbåden i redningshuset, men snart vil de kunne se og røre ved en rigtig redningsbåd.

Vi ønsker, at MRB16 skal være med til at fortælle om det barske liv på havet i slutningen af 1900-tyverne, hvor redderne stævnede ud med årer i den hårde sø for at redde liv, siger Benny

Benny håber, at de kan få lov at bygge et autentisk redningshus ved redskabsskurene på vej ned mod havbadet. Her er det hans idé at lave et redningsmuseum, der viser livet for redningsbåden og dets mandskab.

Benny slutter af med at fortælle, at han håber, at foreningens flere spændende bådprojekter vil lokke folk til at melde sig ind i foreningen og give en hånd med. Som medlem af Foreningen Vorupør Havbåde kan man blive en del af et af bådelag, der vil få overdraget brugsretten til bådene.

Om Foreningen Vorupør Havbåde

Foreningen Vorupør Havbåde har til formål at erhverve, restaurere og sikre fortsat vedligeholdelse og anvendelse af havbåde på den åbne strands landingsplads i Nr. Vorupør for herigennem at bidrage til bevarelsen af det kulturmiljø, der udgør en væsentlig del af kystkulturen i Thy.

 

Thisted Forsikrings Lokalsikringspris

Thisted Forsikring har en tradition for at støtte lokale ideer og initiativer, der er med til at sikre en bedre livskvalitet lokalt i området Thy/Mors. Med Lokalsikringsprisen gør vi det nemmere og mere overskueligt at se mulighederne – og søge støtte.

Lokalsikringsprisen består af en halvårlig pulje på 200.000 kr., der fordeles på 10 projekter efter ansøgning og seriøs udvælgelse blandt de fremkomne ideer og initiativer.